

EWA: Empowering Women in Agrifood
Program Empowering Women in Agrifood, w skrócie EWA, to inicjatywa organizacji EIT Food, która ma na celu kompleksowe wsparcie kobiet oraz ich działalności w branży rolno-spożywczej.
EWA to unikalny program mentoringowy trwający 6 miesięcy, stworzony specjalnie dla kobiet z pasją, które chcą poszerzyć swoją wiedzę, siłę i zakres kontaktów biznesowych, a także zdobyć niezbędne narzędzia do rozwoju swoich pomysłów biznesowych i startupów.
W ramach programu uczestniczki pracują z dedykowanym mentorem bądź mentorką, uczestniczą w szkoleniach i wydarzeniach, rozwijają umiejętności biznesowe oraz nawiązują wiele nowych kontaktów zarówno lokalnych jak i międzynarodowych. Czeka na nie także wsparcie finansowe.
UWAGA!
- Nabór dla pomysłodawczyń nowych biznesów został wydłużony do 31.05 do godziny 12:00 (do południa)!

EWA to ponad 20 godzin wsparcia mentoringowego i szansa na prawdziwy networking. Razem z nami, możesz rozwinąć swój projekt i zdobyć
10 000 EUR
+ 1 000 EUR kieszonkowego
na aktywny udział w programie*

Rozwój wiedzy i umiejętności
Program EWA oferuje uczestniczkom dostęp do specjalistycznych szkoleń, mentorów i ekspertów z branży. Możesz zdobyć wiedzę i umiejętności potrzebne do rozwoju swojego pomysłu biznesowego lub startupu.

Finansowe wsparcie
Nagrody w programie to 10 000 EUR dla najlepszego pomysłu. To dodatkowy impuls do rozwoju i wdrażania pomysłów biznesowych.
Dla każdej uczestniczki przewidziane jest także “kieszonkowe” (1 000 EUR)*

Współpraca z ekosystemem
Program EWA łączy kobiety z ekosystemem startupowym, inwestorami, przedsiębiorcami i innymi kluczowymi graczami w branży rolno-spożywczej, aby pomóc im w rozwijaniu ich sieci kontaktów i pozyskiwaniu finansowania.
* wartości podawane powyżej wyrażają kwoty brutto
Program skierowany jest do osób, które:
- Identyfikują się jako kobiety
- Chcą rozwijać swój pomysł biznesowy lub startup
(działający nie dłużej niż 2 lata) w branży rolno-spożywczej - Dotychczas nie otrzymały wsparcia finansowego lub inwestycji przekraczającej 30 000 EUR
Zapoznaj się z sesją Q&A

Obszary zainteresowania
Zrównoważone systemy żywnościowe
Szukamy rozwiązań, które opierają się na tworzeniu zrównoważonych systemów żywnościowych, w których zasoby żywieniowe są ponownie wykorzystywane, a składniki odżywcze zostają poddane recyklingowi.


Dywersyfikacja białek
Szukamy zróżnicowanych rozwiązań, które kształtują przyszłość konsumpcji białka, opartą na zrównoważonych, bezpiecznych i niedrogich źródłach białka.
Ukierunkowane odżywianie
Wspieramy rozwój spersonalizowanego podejścia do produktów żywieniowych i poradnictwa dietetycznego, aby przyczynić się do zmiany zachowań konsumentów w kierunku bardziej zdrowych i dostosowanych do potrzeb diet.


Śledzenie żywności za pomocą systemów cyfrowych
Wspieramy technologie, które poprawiają bezpieczeństwo, wydajność i zrównoważony rozwój żywności. Szukamy rozwiązań, które optymalizują wykorzystanie i ponowne użycie materiałów lub zasobów, zwiększając zrównoważony rozwój i opłacalność łańcucha dostaw żywności.
Zrównoważone rolnictwo
Wspieramy europejskie rolniczki w spełnianiu wymogów zrównoważonego rozwoju poprzez współtworzenie neutralnych klimatycznie, sprawiedliwych, odpornych i ekonomicznie opłacalnych praktyk rolniczych.


Zrównoważona akwakultura
Przekształcamy sektor akwakultury poprzez zmniejszenie jego śladu węglowego, przejście na gospodarkę cyrkularną oraz zapewnienie bezpieczeństwa i ochrony żywności.
Organizatorzy

EIT Food to wiodąca europejska inicjatywa w zakresie innowacji w sektorze rolno-spożywczym, której celem jest uczynienie systemu żywności bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania.
EIT Food to część Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT) – niezależnego organu Unii Europejskiej utworzonego w 2008 roku i składającego się z kluczowych graczy branżowych (ponad 90 organizacji partnerskich i ponad 50 start-upów z 17 państw członkowskich UE). Celem EIT Food jest stworzenie i promowanie w całej Europie środowiska sprzyjającego innowacyjności i przedsiębiorczości. W Warszawie powstał jeden z pięciu regionalnych oddziałów EIT Food tzw. Centrum Kolokacji (Co-Location Centre – CLC). Obejmuje ono region Europy Środkowo-Wschodniej oraz kraje nordyckie.
Więcej o EIT Food na www.eitfood.eu lub social media:

Fundacja Startup Hub Poland (SHP) to organizacja z 11-letnim doświadczeniem w obszarze wspierania startupów, rozwoju najlepszych projektów wysokotechnologicznych i łączenia ich z inwestorami.
Misją Fundacji Startup Hub Poland jest pomoc w rozwijaniu technologii, ułatwianie dostępu do szybko rosnącego rynku finansowego, nowoczesnych laboratoriów, energicznej społeczności start-upowej oraz profesjonalnej sieci kontaktów na rynkach europejskich i światowych. Naszym startupom zapewniamy strategiczne doradztwo oraz niezbędny do osiągnięcia sukcesu mentoring. Nasz zespół doświadczonych przedsiębiorców i ekspertów branżowych posiada głębokie zrozumienie wyzwań i możliwości stojących przed startupami w Polsce i na świecie.
Partnerzy



EWA to ponad 20 godzin wsparcia mentoringowego i szansa na prawdziwy networking. Razem z nami, możesz rozwinąć swój projekt i zdobyć 10 000 EUR

