EWA: Empowering Women in Agrifood

Empowering Women in Agrifood to pionierski program realizowany przez EIT Food, którego operatorem w Polsce jest Startup Hub Poland. Naszym celem jest wsparcie przedsiębiorczych kobiet w sektorze rolno-spożywczym poprzez dostarczenie im wiedzy, narzędzi i kontaktów niezbędnych do rozwijania innowacyjnych i zrównoważonych biznesów. W ramach 6-miesięcznego programu uczestniczki otrzymują: 1 000 EUR kieszonkowego, intensywne wsparcie edukacyjne, mentoring, dostęp do wyjątkowej sieci kontaktów oraz możliwość uzyskania grantu w wysokości do 10 000 EUR, co pozwala im przekształcić swoje pomysły w prężnie działające firmy. Program otwarty jest dla kobiet na każdym etapie kariery zawodowej – niezależnie od wieku, doświadczenia czy sytuacji rodzinnej.

Marcelina Maciejewska
Projekt Marceliny to kiszone chipsy jako roślinna przekąska stworzona z fermentowanych i następnie suszonych resztek warzywnych oraz produktów ubocznych przetwórstwa – łodygi jarmużu, obierki z marchwi czy niedoskonałe bulwy. To chrupiące, lekkie chipsy o zaskakującym smaku umami i przyjemnej, lekko kwaśnej nucie. Zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego oraz dzięki fermentacji naturalne postbiotyki.

Agnieszka Orzeł
Projekt Agnieszki to innowacyjna technologia bezglebowej uprawy superowoców – czarnych, żółtych i kolorowych malin, wyselekcjonowanych pod kątem wysokiej zawartości związków bioaktywnych. System łączy podłoże kokosowo-węglowe z recyrkulacją wody oraz hodowlę nowych odmian o kompaktowym pokroju, dedykowanych do miejskich przestrzeni. Owoce można spożywać na surowo, a z liści i pędów przygotowywać prozdrowotne herbaty. 

Katarzyna Jaworska 
Projekt Kasi to innowacyjna herbata z korzenia słonecznika, który dotychczas nie był wykorzystywany w przemyśle spożywczym, ale posiada ogromny potencjał jako składnik funkcjonalny. Korzeń słonecznika jest bogaty w błonnik, witaminy i mikroelementy, co sprawia, że herbata wytwarzana z niego wspiera zdrowie, poprawiając trawienie i wzmacniając odporność.

Katarzyna Stempniak
Projekt Katarzyny to wprowadzenie na rynek, zrównoważonej alternatywy białkowej bazującej na roślinie Wolffia globosa. To mikroskopijna roślina wodna, zawierająca ponad 40% łatwo przyswajalnego białka, witaminę B12 i żelazo. Naturalnie rośnie na stawach i jeziorach jako rodzaj ,,rzęsy wodnej”, ale obecnie, na potrzeby masowej produkcji żywności, uprawiana jest w formie uprawy wertykalnej – w zamkniętych, kontrolowanych warunkach, niezależnie od pogody czy sezonu.

Hanna Gajda
Projekt Hanny to mała, zrównoważoną farma grzybów jadalnych i leczniczych, na której uprawia m.in. soplówkę jeżowatą, reishi, shiitake i boczniaki. Jej celem jest nie tylko dostarczanie lokalnych, świeżych grzybów o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej, ale także edukowanie ludzi na temat ich działania i potencjału wsparcia zdrowia. Hanna uprawia grzyby w duchu gospodarki cyrkularnej – wykorzystując odpady rolnicze jako podłoże oraz kompostując pozostałości po zbiorach. 

Daria Latała
Projekt Darii to gospodarstwo JEdynie, słynące z uprawiania mało znanych odmian warzyw, a także świeżych warzyw, ziół, kwiatów jadalnych i dzikorosnących roślin. Daria prowadzi działalność edukacyjną w zakresie ich jedzenia i uprawy. Na kanwie upraw z gospodarstwa wytwarza także kombuchę – fermentowany napój o prozdrowotnych właściwościach na bazie herbaty z dodatkiem ziół i kwiatów.

Justyna Górniak
Pomysł Justyny opiera się na nowej metodzie przetwarzania łodyg kwiatów czosnku. Rozwinięte łodygi kwiatów zawierają składniki odżywcze, takie jak witamina C, witaminy z grupy B, prowitamina A, a także minerały, takie jak żelazo, magnez, selen, wapń, fosfor i siarka.  Justyna wybrała jego mało znaną kulinarną część, a mianowicie łodygi kwiatów, które są zbierane ręcznie podczas procesu ogławiania roślin przed ostatecznym zbiorem latem. 

Renata Osóbka
Projekt Renaty to SweetVeggie – zdrowe przekąski na bazie warzyw. Produkty SweetVeggie są naturalne, niskoprzetworzone, są tworzone na bazie wartościowych zbóż (płatki owsiane, płatki jęczmienne, mąka orkiszowa) z dodatkiem minimum 15% warzyw. Są też naturalnym źródłem błonnika, minerałów i witamin, dodatkowo krakersy zawierają aż 20g roślinnego białka na 100g produktu. Produkty są odpowiednie dla wegan, diabetyków i alergików.

Nina Bażela
Projekt Niny to urządzenie Antyszpak – inteligentny system ochrony upraw przed ptakami, które pozwoli na skuteczne płoszenie ptaków i będzie dostępne kosztowo również dla mniejszych rolników. Antyszpak to obrotowe urządzenie laserowe wyposażone w kamerę, algorytmy sztucznej inteligencji (AI) oraz system detekcji ptaków. W momencie wykrycia obecności ptaków, urządzenie kieruje promień światła laserowego w ich stronę – na tyle blisko, by zwrócić uwagę zwierząt, ale bez szkody dla nich. Ptaki – reagując instynktownie – odlatują. Badania pokazują, że w przeciwieństwie do innych bodźców, światło lasera nie jest przez ptaki ignorowane z czasem.

Danuta Kruszewska 
Projekt Danuty to Biopowłoka – druga skórka dla owoców i warzyw, która tworzy niewidoczną barierę, zatrzymującą wilgoć i spowalnia rozwój pleśni. Dzięki niej owoce dłużej zachowują świeżość – nawet o tydzień – bez użycia chemii. To naturalna ochrona bezpieczna dla dzieci i alergików. Biopowłoka 3.0 zastępuje syntetyczne konserwanty naturalną barierą mikrobiologiczną, dzięki czemu owoce i warzywa dłużej zachowują świeżość i trafiają do konsumentów w wyższej jakości.

Magdalena Adamczuk
Ekspertka w zakresie pozyskiwania finansowania na rozwój biznesu. Od ponad 10 lat zajmuje się oceną modeli finansowych przedsiębiorstw ubiegających się o dofinansowanie, w tym środki UE. Mentorka w zakresie modelowania koncepcji biznesowych, skalowania, analizy opłacalności oraz strategii pozyskiwania funduszy. Prowadziła autorski webinar „Dotacje dla branży przetwórstwa rolno-spożywczego”.

Sylwia Piskorska
Ekspertka z ponad 15-letnim doświadczeniem na styku nauki i biznesu. Obecnie w IDEAS NCBR kieruje projektami z obszaru AI i zaawansowanych technologii. Specjalizuje się w zarządzaniu projektami B+R, dotacjach UE (Horyzont, MSCA), oraz procesach transferu technologii i współpracy startupów z nauką.

Paulina Brym-Ciuba
Prezeska Fundacji Startup Hub Poland. Specjalistka w zakresie zarządzania projektami, akceleracji startupów i budowy strategii. Posiada certyfikat PRINCE2. Mentorka w wielu programach wspierających innowacje. W 2022 znalazła się na liście Top 100 Women From VC and Startup Ecosystem In Poland.

Maciej Sadowski
Współzałożyciel SHP. Ekspert ds. komercjalizacji B+R i pitching skills. Doradca w zakresie fundraisingu, due diligence technologicznego i relacji inwestorskich. Wyróżniony m.in. przez Google, FT i Prezydenta RP.

Urszula Tomaszek
Mentorka w SHP i Sieci Przedsiębiorczych Kobiet. Ma ponad 10 lat doświadczenia w biznesie i pracy z firmami z sektora IT, spożywczego i farmaceutycznego. Wspiera startupy w metodologii smart design i projektowaniu usług.

Anna Mościcka
Partnerka i współwłaścicielka agencji Whites. Specjalistka w obszarach komunikacji, brandingu i leadershipu. Mentorka w EWN i prelegentka na konferencjach branżowych (TEDx, I Love Marketing). Wspiera kobiety w budowaniu pozycji w biznesie.

Monika Borowiecka
Partner zarządzający Tangent Line VC. Posiada ponad 20 lat doświadczenia w zarządzaniu, marketingu i sprzedaży. Współpracowała m.in. z Mars Polska. Mentorka w Incredibles, Food.ac i Youth Business Poland.

Anna Magiera
Mentorka i inwestorka z doświadczeniem w korporacjach, VC i startupach. Współpracowała z EY, PwC i licznymi startupami w CEE. Wspiera przedsiębiorców w zakresie AI, SaaS, FinTech i innych branż. Członkini zarządu SHP.

Maria Sikorska
Prezeska Stowarzyszenia Liderki Innowacji. Dziennikarka i promotorka innowacji na obszarach wiejskich. Autorka programu TV „Z klimatem i z pasją”. Mentorka w BNP Paribas Future UP, ekspertka w zakresie zielenienia rolnictwa i równości wsi.

Krzysztof Kondratowicz
Przedsiębiorca i ekspert w sektorze agro. Współtwórca Power Maize i Power Cob. Ma doświadczenie w zarządzaniu akceleratorami oraz budowaniu relacji z korporacjami (Orlen, Danone, Maspex). Specjalista w pozyskiwaniu finansowania i komercjalizacji technologii.

Co oferuje program EWA?

Każda uczestniczka skorzysta z ponad 20 godzin indywidualnego mentoringu, prowadzonego przez ekspertów z branży agro-food, biznesu i startupów. Ponadto, uczestniczki uzyskają dostęp do EIT Food Startup Guide.

Podczas programu uczestniczki wezmą udział w spersonalizowanych szkoleniach online, dostosowanych do ich indywidualnych potrzeb biznesowych. 

Program EWA to też możliwość networkingu i budowania trwałych relacji w branży. Uczestniczki dołączą do dynamicznej społeczności liczącej ponad 500 mentorek i kobiet przedsiębiorców oraz wezmą udział w wydarzeniach i spotkaniach branżowych.

Najlepsze projekty w ramach programu mają szansę na nagrody finansowe – w każdym kraju dostępne są granty w wysokości 10 000 EUR oraz 5 000 EUR. Uczestniczki uzyskują dostęp do programów EIT Food, inwestorów oraz potencjalnych partnerów korporacyjnych.

Harmonogram

Sukcesy programu EWA

Do tej pory program EWA pomógł ponad 200 kobietom w Europie, wspierając ich w budowaniu innowacyjnych przedsiębiorstw w sektorze rolno-spożywczym. W Polsce jedną z laureatek była Monika Gaszyńska, która za swój projekt SERio Plant-Based Cheese, czyli alternatywny ser na bazie łubinu, zdobyła główną nagrodę. Jej projekt to przykład innowacyjnych rozwiązań w zakresie alternatywnych białek, które wspierają zarówno zdrowie konsumentów, jak i zrównoważony rozwój środowiska.

Nabór do tegorocznej edycji jest już zamknięty.

EIT Food to największa i najbardziej dynamiczna społeczność innowatorów w sektorze żywności na świecie. Organizacja przyspiesza rozwój innowacji, aby budować przyszłościowy system żywnościowy, który zapewnia zdrową i zrównoważoną żywność dla wszystkich.

Wspierana przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), agencję Unii Europejskiej, inwestuje w projekty, organizacje i osoby, które podzielają jej wizję i cele związane ze zdrowym i zrównoważonym systemem żywnościowym. Uwalnia potencjał innowacyjny firm i uczelni, tworzy i rozwija startupy z sektora rolno-spożywczego, wprowadzając na rynek nowe technologie i produkty. Wyposaża przedsiębiorców i specjalistów w umiejętności niezbędne do transformacji systemu żywnościowego, a konsumentów stawia w centrum swoich działań – pomagając im na nowo połączyć się z pochodzeniem żywności i budując zaufanie.

EIT Food jest jedną z dziewięciu społeczności innowacji powołanych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT) – niezależną agencję UE utworzoną w 2008 roku w celu wspierania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.eitfood.eu lub w mediach społecznościowych: X, Facebook, LinkedIn, YouTube i Instagram.